Het Parool | 9 oktober 2020

Opdrachtgever martelcontainers Wouwse Plantage in cel aangehouden

Het Openbaar Ministerie heeft de 48-jarige Rotterdamse crimineel Roger P., beter bekend als ‘Piet Costa’, aangeklaagd voor betrokkenheid bij de martelcontainers in Wouwse Plantage. Justitie ziet hem als opdrachtgever voor de bouw van het complex.

Roger P. is afgelopen dinsdag aangehouden in de gevangenis. Hij zat vast op verdenking van het leiden van een criminele organisatie die in 2015 en 2016 duizenden kilo’s cocaïne importeerde, en die van maart tot juni dit jaar weer grootschalige invoer van cocaïne voorbereidde.

Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigt de aanhouding maar wil verder geen commentaar geven.

Belangrijk bewijs in de zaak zijn berichten die werden verzonden via telecomservice EncroChat. Doordat overheidsdiensten Encrochat wisten te kraken, kon de recherche live met communicatie meelezen.

De criminelen waanden zich onbespied omdat EncroChat hun teksten zou versleutelen.

‘Luxury Balloon’
Piet Costa zou onder de bijnaam ‘Luxury Balloon’ via de cryptotelefoons hebben gecommuniceerd met de bouwers van het uit zeecontainers opgetrokken complex, in de loods. De bouwploeg werd volgens justitie aangevoerd door Robin van O. – ‘Slempo’, in het versleutelde berichtenverkeer.

In hun onderlinge berichtjes bespraken de twee mannen volgens justitie dat de onderwereldgevangenis met martelkamer bijna klaar was: ‘Behandelkamer hebben ze vrijdag afgemaakt. Maandag beginnen ze aan de verblijven.’ Ook stuurden ze foto’s van de voortgang.

‘Piet Costa’ heeft onder drugssmokkelaars de reputatie een buitengewoon succesvol cocaïnehandelaar te zijn, die zaken deed met vrijwel alle Nederlandse kopstukken, van wie hij velen zou hebben geholpen fortuin te maken. P. werd in juni gearresteerd in een luxe appartement in Rotterdam. Hij was tegen zijn gewoonte in naar Nederland gekomen nadat in Rotterdam de 25-jarige Ibrahim Azaim was geliquideerd, die gold als een soort aangenomen zoon.

Verborgen camera
De politie heeft onlangs nog twee andere verdachten aangehouden in de zaak. Het gaat om Nikolay D., een 37-jarige Bulgaar, en Hasan M. (39) uit Rotterdam.

Nikolay D. is vorige week vrijdag aangehouden in Utrecht. Al eerder was hij door het onderzoeksteam geïdentificeerd.

Dit gebeurde op basis van beelden die de politie met een verborgen camera had gemaakt in de loods. Daarop was te zien hoe D. in een busje aan kwam rijden bij de loods. Vervolgens zag de recherche hem bouwmaterialen naar binnen tillen. Ook werd gezien hoe hij met houten platen de binnenkant van meerdere zeecontainers betimmerde.

Hasan M. komt voor in het berichtenverkeer met Roger P. Omdat hij niet verbaasd lijkt over mededelingen die P. hem over het martelcomplex doet, ziet het Openbaar Ministerie hem als betrokkene. Zijn advocaat denkt dat hij snel vrijkomt omdat het bewijs volgens hem ‘flinterdun’ is.

ARTIKEL BEKIJKEN

STYX

ADVOCATEN

Uw straf- of aanverwante zaak is bij ons in de juiste handen. Vanuit onze vestiging in Amsterdam staan wij verdachten bij in heel Nederland. Het belang van de cliënt staat bij ons altijd voorop. Wij streven naar een moderne en vlotte aanpak van uw zaak, waarbij kwaliteit en persoonlijke aandacht voorop staan.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en hoor direct in heldere taal wat wij voor u kunnen betekenen.

Disclaimer: De auteursrechten op de inhoud van deze website behoren toe aan STYX Advocaten, tenzij expliciet anders is vermeld. Aan de op de website opgenomen en via de links te ontsluiten informatie kunnen geen rechten worden ontleend. STYX Advocaten heeft aan het opstellen van de inhoud van de pagina’s de nodige zorg besteed. Desondanks is het mogelijk dat de site onvolledig is of onjuistheden bevat. STYX Advocaten aanvaardt daarvoor geen enkele aansprakelijkheid. STYX Advocaten aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade, hoegenaamd ook, direct of indirect veroorzaakt door de inhoud van de site of de inhoud van de pagina’s die door externe links beschikbaar zijn.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en hoor direct in heldere taal wat wij voor u kunnen betekenen.